Meyve Sepeti

Yine bir grup etkinliği ile karşınızdayım. Katılımcıların enerjilerini atabilecekleri keyifli bir oyundan/etkinlikten bahsedeceğim. Bu etkinliğin adı Meyve Sepeti. Bir grup etkinliği olan meyve sepetinin katılımcı sayısında herhangi bir sınır yok. İstediğiniz kadar kişiyi gruba dahil edebilirsiniz. Bu oyunda da tıpkı diğer oyunlarımızda olduğu gibi herhangi bir yaş kısıtlaması yok. 

Bu etkinlikle dikkat ve hızlı düşünebilme becerileri gözlemlenebilmektedir.

Gerekli Malzemeler:
Etkinlik için A4 kağıt (defter yaprağı da olabilir), renkli keçeli kalemler ve geniş bir alan yeterlidir.
Kağıt sayısı kişi sayısının bir eksiği kadar olmalıdır.(örn. 10 kişi ise 9 kağıt) Kağıtlar üzerine farklı meyve isimleri yazılarak gruplar oluşturulur. Örneğin 15 kağıt var ve bunların 3 tanesi kivi, 3 tanesi muz, 3 tanesi çilek, 3 tanesi elma ve 3 tanesi de nar şeklinde yazılabilir. Her meyve grubu için farklı bir renk kullanın. Örneğin Narlar kırmızı, Muzlar Sarı, Kiviler yeşil ile yazılabilir.

Kağıtları meyve sayılarıyla orantılı bir şekilde ayarladıktan sonra aynı meyveler yan yana olmayacak şekilde etkinlik alanına yayılır, yazılar görünecek şekilde. Aradaki mesafeyi çocukların hareket kapasitesini engellemeyecek şekilde ayarlamayı unutmayın yoksa çarpışmalar meydana geliyor. Bunları yaptıysanız hazırlıklar bitmiştir demek, hadi şimdi kurallara geçelim.

Oyun/Etkinlik Kuralları:
- Oyunu bir kişi komutlarıyla yönlendirecek bu siz olabilirsiniz. Katılımcılara komutla hareket edeceklerini, komut dışında hareket edenin ebe olacağını belirtin.
- Oyunda bir ebemiz var. Ebeyi oyun alanının merkezine yerleştirin.
- Diğer katılımcıların her birini bir meyve kağıdının üzerine rastgele yerleştirin.
- Oyun başlamadan önce herkes bastığı meyvenin adını yüksek sesle söyleyecek. Bunun amacı katılımcıların meyvelerin yerlerini akıllarında tutmasıdır.
- Komut verici iki şekilde komut verebilir. Birincisi istediği herhangi bir meyvenin adını söyleyebilir, ikincisi "meyve sepeti" dir.
- Katılımcılar komut vericiye göre konumlarını değiştirirler. Örneğin Çilek komutu gelirse sadece çileğe basan katılımcılar yer değiştirirler. Muz komutu gelirse sadece muza basanlar yer değiştirecektir.
Meyve sepeti komutu gelirse herkes istediği bir meyveye doğru hareket edecektir. Örneğin Muzdaki biri çileğe geçebilir.
Komutlar esnasında ebenin görevi ise yer değişiminde boşalan bir yere geçmektir. Eğer boş bir meyveyi kapabilirse açıkta kalan kişi onun yerine ebe olur. Kapamazsa ebeliği devam eder.

-Komut geldiğinde çilek denildiyse, çilektekiler yer değiştirecektir ancak kişi boş yer bulamazsa kendi yerine geri gelemez. Başka bir kağıda geçmek zorundadır. Bunu yapamazsa yerinde kalırsa ebe olur. En çok yapılan uyanıklık bu :)

Uygulama Örnekleri:



İyi eğlenceler.

Yorumlar