Dikkat Etkinliği



Merhabalar uzun bir sürenin ardından yeni bir paylaşımla karşınızdayım. Bu yazıda size güzel bir dikkat etkinliğinden bahsedeceğim. Ögrencilerim bu etkinliği bayağı beğendi, açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Bu arada bu etkinlik/oyun evde, okulda veya işyerinde v.b. alanlarda uygulanabilecek/oynanabilecek bir kolaylığa sahiptir. Neyse lafı uzatmadan etkinliğe geçelim.

Bu etkinlik kişilerin dikkat ve gözlem becerilerini ölçmek için elverişli. Gözlem becerisini ön plana çıkaran bu etkinlik her yaş grubuyla yapılabilir. Etkinlik ikişerli veya üçerli grupların yarışması şeklinde veya karşılıklı iki kişinin mücadelesi şeklinde yapılabilir. (siz kitlenize göre katılımcı veya grup sayısını şekillendirebilirsiniz.)

Etkinlik için geniş bir masa (öğretmen masasını kullandım) veya zemini kullanabilirsiniz.

Uygulama :

Etkinlikte kullanmak için en az 10 çeşit nesne kullanın. Nesneler olabildiğince birbirinden farklı ve detaylı olsun. (kalem, anahtarlık, kalemlik, şapka, şal, püsküllü nesneler, oyuncak v.b.) Nesneleri etkinlik alanına dağıtın/yerleştirin. Bir kısmı üst üstede gelebilir. Dağılımı yaptıktan sonra katılımcılardan nesnelerin duruşu, yeri ve biçimlerini dikkatlice gözlemlemelerini isteyin ve bunun için maksimum 1 dakika süre verin. (süre katılımcıların yaşlarına uygun olacak şekilde değiştirilebilir.)

Süre dolduktan sonra, eğer iki kişi yarışacaksa rakiplerden birini etkinlik alanının dışını (göremeyeceği bir yere) çıkarın. Diğer kişi nesnelerden sadece birini seçip (diğerlerine asla dokunmaması gerekiyor) onda bir değişiklik yapacak. (Yerini değiştirebilir, biçimini değiştirebilir, üstündeki aparatlarla oynayabilir v.b.) Daha sonra çıkan kişi gelip yapılan bu değişikliği bulmaya çalışacak. Ben tek tahmin hakkı veriyorum. Siz yaş grubuna göre bu tahmin sayısını değiştirebilirsiniz. Bu şekilde sırayla oynatabilirsiniz. Grup olarak oynatacaksanız, sırası gelen grubu etkinlik alanının dışına (göremeyeceği bir yere) çıkarın. Grubun ortak bir kararla tahmin etmesi gerektiğini bildirin. Nesneleri değiştirecek grubunda ortak bir kararla hareket etmesi gerekiyor. Bu noktada etkinliği istediğiniz gibi değiştirebilir/geliştirebilirsiniz. Size ve kitlenize uygun bir hale gelmeye müsait  bir etkinlik. 

Etkinlik için 40 dakika yeterlidir.

İyi eğlenceler.

Yorumlar