Etkili İletişimde Sandviç Tekniği - Öğrenciyi İkna Etme Tekniği

İşin uzmanı kişiler, karşısındaki kişiyi dediği noktaya getirebilmek için yani ikna edebilmek için çeşitli profesyonel teknikler kullanırlar. Biz öğretmenler içinde bu teknikler önemlidir. Netice davranış değişikliği oluşturabilmek için hedef kitlemizi ikna etmemiz gerekiyor. Size yakın dönemde öğrendiğim bir teknikten bahsetmek istiyorum. Adı Sandviç Tekniği. 

Siz şimdi Sandviç tekniği nedir? Sandviç tekniği ne işe yarar? Sandviç tekniği nasıl kullanılır? Öğrenciyi ikna etme teknikleri nelerdir? tarzında sorular soruyorsunuz, farkındayım. O zaman hadi konunun detayına girelim.

Sandviç Tekniği Nedir?


Sandviç Tekniği etkili iletişim tekniklerinden biridir. Karşıdaki kişiyi ikna edebilmek için kullanılan yaygın tekniklerden biridir. Bir öğretmen olarak bunu kullandım ve faydasını gördüm, sizlerinde denemesini tavsiye ederim. 

Bu tekniği 3 aşamaya ayırabiliriz. 

1. Aşama:
Karşı tarafın olumlu özelliklerini ona aktarın. Yakından tanıdığınız biriyse karakterini bildiğiniz için bu zor olmayacaktır. Yeni tanıştığınız biriyse iyi bir gözlem yaptıktan sonra(Giyimi, duruşu, konuşma şekli, düşünceleri, hassasiyetleri v.b.) lafa girmeniz önemlidir. Onun olumlu ve işe yarar özelliklerini hafif övgü ve taktir ederek ona belirtin. Bu aşama onun size karşı önyargılı veya kapalı davranmasını engelleyecektir. Size karşı kendini koruma ihtiyacı hissetmeyecektir ya da bu hissiyat düşük seviyede olacaktır. Tabi bu aşamada kuracağınız cümleler fazla abartı veya yağcılık boyutunda olmamalıdır. 

2. Aşama:
Asıl söylemek istediğiniz konuya gelin (olumsuz mesaj) ve karşı tarafı incitmeden eleştirinizi yapın. Eleştirinizi yaparken konuyu çok uzatıp tekrara düşmeyin. Keskin ve sert cümleler kurmayın. Kendisini ifade etmek isterse mutlaka dinleyin. Empati kurmaya çalışın ve bunu ona gösterin. 

3. Aşama:
Kapanışı tekrar olumlu konuşarak ve ona olan güveninizi belirterek yapın. Onun başarılı olabileceğine inandığınızı mutlaka belirtin. 

Kişi ile konuşurken onu savunma yapmaya itecek bir pozisyona sakın sokmayın, böyle bir durum olursa iletişim kanalları tıkanır.

Bu teknik ile ben dostum mesajı veriyorsunuz işin özünde. Olumsuz mesajı olumlu mesajların arasında vererek kişiyi rahatsız etmeden daha etkili hale getiriyorsunuz. Adını da buradan almış zaten. Sandviç :)




Yorumlar