Hikaye Kurgulama Etkinliği - Yaratıcı Düşünme Becerisi

 Öğrencilerde veya katılımcılarda hızlı düşünme becerisini ve dinlemeyi geliştirecek bir etkinlikle yine karşınızdayım. Hikaye kurgulama etkinliği kişide yaratıcı düşünme becerisini geliştiren keyifli bir etkinliktir.  Bu etkinlik bir grup etkinliğidir. Etkinliğin güzel yanı ise etkinliği yapmak için herhangi bir geniş alana ve materyale ihtiyaç duymamanızdır. Bu manada uygulaması gayet pratik bir etkinliktir.

Uygulama:

Hikaye Kurgulama Etkinliği Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Kitlenizi iki gruba ayırın. Grup üyeleri kendi grupları için bir isim belirlesinler. Gruplar yan yana veya karşı karşıya tek sıra şeklinde sıralanabilirler. Öğretmen veya grup lideri oyunu yönetecek kişidir. Yönetici seçtiği grupla etkinliği başlatır. Etkinlik esnasında ortamın sessiz olması ve pasif grubun kesinlikle diğer gruba müdahale etmemesi gerekir. Yöneticinin bu  konuda etkinlik başlamadan önce gerekli uyarıları ve düzenlemeleri yapması gerekir.

Hikaye kurgulama etkinliğinde amaç alfabedeki harf sıralamasına uyarak sırası gelen her oyuncu tarafından kurulacak cümlelerin birleşimiyle kendi içinde tutarlı ve anlamlı bir hikaye kurgulamaktır. A harfinden Z harfine kadar hiç bir harfi atlamadan kurulan cümleler tutarlı bir hikaye oluşturursa bunu yapan grup oyunu kazanacaktır. 

Her oyuncu çok uzun olmamak kaydıyla sırası gelince bir cümle kuracaktır. Cümlesini kuran sıranın arka tarafına hızlıca hareket edecektir. Arkasındaki kişide aynı şekilde cümlesini kurup arkaya geçecektir. Bu bu şekilde oyun bitene kadar ya da hata yapılana kadar devam edilecektir.

Etkinlik esnasında sırası gelen kişi hangi harfe denk geliyorsa o harf ile başlayan bir cümle kurmalıdır. Kurulan cümleler hep aynı kişinin ağzından çıkacak şekilde kurulmalıdır. Yani tüm yarışmacılar aslında aynı kişidir. Yarışmacı çok beklerse veya hikayenin dışına çıkan anlamsız bir cümle kurarsa bu kişi yanar ve sıra diğer gruba geçer. Her hata yapıldığında gruplar tekrar A harfinden yeni bir hikaye kurmaya başlarlar. 

Örneğin 1. grup ile başlayalım. Grup üyeleri Baran, Helin, Nazlı, Ufuk ve Ali olsun.

Baran --> Arabada uyuklarken birden korkunç bir ses duydum. 

Helin --> Babama bunun ne olabileceğini sordum. 

Nazlı --> Cama bir kuş çarptığını söyledi.

Ufuk --> Çok üzüldüm bu duruma.

Ali  --> Derhal arabayı durdurup kuşa bakmamız gerektiğini söyledim.

Baran --> .....

...

Sırası gelip cümlesini kuran hızlıca sıranın sonuna geçer. Cümle kuran kişiler yüksek sesle anlaşılır bir biçimde konuşmalıdır. Çünkü anlaşılmayan cümleler hem yarışmanın temposunu düşürür hem de motivasyon kaybına sebep olur. 

Yönetici etkinliği çok iyi takip etmelidir. Hikayede oluşabilecek anlamsız ve tutarsız durumlarda, oyuncunun cümle kurmak için çok düşündüğü durumlarda veya alfabedeki sıralamaya uyulmadığı durumlarda sırayı diğer gruba vermelidir. Oyuncular arasında özellikle harf sıralamasının söylenmesini engellemelidir. 

Ayrıca grup içerisinde hatalar yapıldığında kişilerin bir birine karşı olumsuz davranış ve tutum sergilemelerinin önüne geçilmelidir. Kimse suçlanmamalı, bunun bir grup etkinliği olduğu ve ancak bir grup olunabilirse başarılı olunabileceği vurgulanmalıdır. 

Sonuç olarak:

Hikaye Kurgulama Etkinliğinde ekip arkadaşlarını iyi dinleyen, hızlı düşünebilen ve yaratıcı bir şekilde uyarlama yapabilen kişiler ön plana çıkar. Bu kişiler kuracakları cümlelerle hikayeyi istedikleri noktaya çekebilirler. Hayal gücünün sınırının olmadığını gözlemleyebileceğiniz bu etkinlik sayesinde yaratıcı düşünme becerisi ön plana çıkar. 


Keyifli bir zaman geçirmeniz dileğiyle. Lütfen etkinliği uygulayanlar, gözlemlerini yorum kısmında bizimle paylaşsın. 



Yorumlar