Parazit Oyunu/Etkinliği

Uzun bir aranın ardından merhabalar. Bu yazıda Parazit oyunundan-etkinliğinden bahsedeceğim. Öğrencilerin oynamaya doyamadığı ve enerjilerini rahatça attıkları bir etkinliktir. Bu etkinlik iki grup veya takım ile yapılmaktadır. Etkinliğimiz kalabalık gruplarla rahatlıkla yapılabilir. Bu yüzden sınıf için elverişli bir etkinliktir. 

Uygulama: 

 Bu etkinlik için geniş bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Okul bahçesi, kapalı spor salonu v.b. alanlar gayet uygundur. İki takım oluşturulur. Bu takımlara isim konulabilir. Takımlardan biri parazit rolünü üstlenmektedir. Diğer takım ise iki eşit gruba ayrılır. Parazit rolünü üstlenen takım, iki gruba ayrılan takımın arasına(ortasına) yerleştirilir. Gruplar arasındaki mesafe önemlidir ve takımlar arası en az 6-7 metre olacak şekilde ayarlanmalıdır. 
 Takımların saha yerleşimi yapıldıktan sonra, yönetici iki gruba ayrılan takımın gruplarından birine bir cümle söyler.(Diğer grup tarafından duyulmayacak şekilde söylenir.) Bu grubun amacı yönetici tarafından söylenen bu cümleyi eksiksiz bir şekilde karşı tarafa aktarabilmektir. Bunu da kendine ayrılan alanın dışına çıkmadan karşı tarafa yüksek sesle(bağırarak) söyleyerek yapmalıdır. Grubun diğer yarısı ise söylenen cümleyi tam olarak duyup kendi arasında onayladıktan sonra, yöneticiye cümleyi bulduklarını söyleyerek oyunu kazanmaya çalışırlar. 

Peki parazit olan takımın görevi nedir? 
Parazit olan takımın görevi ise diğer takımın grupları arasındaki bu mesaj alış verişini engellemektir. Bunu da bağırarak, çığlık atarak, ilginç sesler çıkararak, ilginç hareketler yaparak v.b. davranışlarla sağlayabilirler. 
 Etkinlik için 5-10 dk süre yeterli olacaktır. Katılımcıların durumları gözlemlenerek bu süre arttırılabilir veya azaltılabilir. Süre sonunda iki gruba ayrılan takım mesajı eksiksiz bir şekilde iletebilirse oyunu kazanacaktır. Mesaj yanlış iletilirse parazit rolünü üstlenen takım kazanacaktır. 

Dikkat: 

 Parazit etkinliğinde öğrenciler sürekli ses çıkaracakları için ses tellerine zarar gelebilir. Bu yüzden öğrenciler etkinlik öncesi mutlaka uyarılmalıdır. Ses alıştırmaları yapılabilir. Ses ile ilgili problemi olanlar kesinlikle etkinliğe alınmamalıdır. Etkinlik süresi çok uzun tutulmamalıdır. Grup etkinliği olduğu için her bir birey kendini çok zorlamadan ses yaparsa yeterli olur. 


  Uygulama Düzeni

Yorumlar